اهرم‏هاى بازدارنده‏ى گناه
 
سیوجان
جمعه 29 شهريور 1392برچسب:, :: 21:56 ::  نويسنده : سید عباس علوی نژاد

2- توجه به حضور خدا در همه جا. ایمان به خدا، و یاد او در همه حال و اعتقاد به اینكه همه ما در محضر خدا هستیم از اساسى ترین اهرم‏هاى بازدارنده از گناه است،«ألَم یَعلَم بِأنّ اللّه یَرى‏»(350)
 «آیا انسان نمى‏داند كه خداوند همه اعمالش را مى‏بیند؟»
 «إنّ ربّكَ لَبِالمِرصاد»(351)
 «قطعاً پروردگار تو در كمینگاه است.»
 «یَعلَم خائِنَة الاَعیُن و ما تُخفِى الصُّدور»(352)
 «خداوند چشم‏هایى را كه به خیانت گردش مى‏كند، مى‏داند و بر آنچه در سینه‏ها پنهان است. آگاه مى‏باشد.»
 در قرآن واژه‏ى «بصیر» «خدا بیناست» 51 بار، و واژه «سمیع» «خدا شنواست» 49 بار آمده است.
 3- خودشناسى و توجه به شخصيت خود. جهل به «خود» بزرگ ترين جهالت براي انسان است ، زيرا همان گونه که خودشناسي از شريف ترين معارف بشري است ، ناداني نسبت به خود از دردناک ترين ناداني هاست . پيامبر اکرم (ص) در اين زمينه مي فرمايند: "کسي که خود را شناخت خداي خود را هم خواهد شناخت" (فيض کاشاني،محجبه البيضاء ج1 ص68) زيرا همان طور که امام علي (ع) مي فرمايد : "معرفت نور دل و وسيله دست يابي به عالم قدس است ."(تصنيف غرر و درر،باب المعرفه، ص41) .
 4- ايمان به معاد و روز حساب.  قرآن کریم در آیات هفتم و هشتم سوره سبأ به این مسأله اشاره نموده و می­فرماید: «وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا هَلْ نَدُلُّكُمْ عَلَى رَجُلٍ يُنَبِّئُكُمْ إِذَا مُزِّقْتُمْ كُلَّ مُمَزَّقٍ إِنَّكُمْ لَفِي خَلْقٍ جَدِيد ٍ* أَفْتَرَى عَلَى اللَّهِ كَذِبًا أَم بِهِ جِنَّةٌ بَلِ الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ فِي الْعَذَابِ وَالضَّلَالِ الْبَعِيدِ؛ و کسانی که کفر ورزیدند گفتند آیا شما مردم را آگاه سازیم از مردی که مدعی است هنگامی که بدنهای شما به کلی متلاشی گردید و استخوان‌های شما پوسید و خاک شد بار دیگر آفرینش جدید و حیات تازه ای پیدا می کند؟ او یا به خداوند، دروغ و کذب نسبت می دهد و یا دچار جنون و دیوانگی گشته است. اما در واقع چنین نیست بلکه کسانی که به آخرت ایمان نمی­آورند در عذابی سخت و در ضلالت و گمراهی عمیقی گرفتارند.»
 5 توجه به عرض اعمال بر پيشوايان. یكى از معتقدات اسلامى كه نقش بسزایى در كنترل و بازدارندگى از گناه دارد مساله‏ى «عرض اعمال بر پیشوایان دینى» است یعنى خداوند از طرق خاصى اعمال انسان‏ها را هر روز یا هر هفته یكبار به عرض پیامبر صلى الله علیه وآله و امامان علیهم السلام مى‏رساند. اگر نیك بود، موجب خوشحالى آنها مى‏گردد و اگر بد بود موجب ناراحتى آنها مى‏شود. «و قل اعملوا فَسَیرى اللّه عَمَلكم و رَسوله و المؤمنون و سَتُردّون اِلى عالِم الغَیب و الشّهادة فَیُنبِّئُكم بما كُنتم تَعملون»(376)
 «بگو عمل كنید، خداوند و فرستاده‏ى او و مؤمنان، اعمال شمارا مى‏بینند و بزودى به سوى كسى باز مى‏گردید كه پنهان و آشكار را مى‏داند و شما را به آنچه عمل مى‏كردید خبر مى‏دهد.»
 6- نزديك ديدن مرگ. قرآن كريم، يكى از ويژگى هاى برجسته پيامبران را، «ياد مرگ» مى داند; چنان كه مى فرمايد: (إِنَّـآ أَخْلَصْنَـهُم بِخَالِصَة ذِكْرَى الدَّارِ; با موهبت ويژه اى ـ يادآورى آن سراى ـ خالص گردانيديم. خاصيت به ياد مرگ بودن اين است كه: اگر شخص در رفاه و سرور است و غرور او را فراگرفته، با ياد مرگ، عالم دنيا بر او تنگ مى شود و ديگر نمى تواند بر دارايى محدود خود ببالد و يا مغرور شود و اگر شخصى است كه در تنگناى زندگى قرار گرفته و رنج مى برد، باز وقتى به ياد مرگ بيفتد، دنيا بر او وسيع و راحت مى شود و از سختى هاى چند روزه دنيا رنج نمى برد، لذا على(ع) مى فرمايند: «كسى كه زياد به ياد مرگ باشد، از دنيا به اندكش راضى مى شود».[

در بيانى حضرت صادق(ع) آثار ياد مرگ را چنين بيان مى كنند: «ياد مرگ، شهوت ها را در نفس از بين مى برد و ريشه هاى غفلت را يك سره بر مى كند و دل او را با وعده هاى الهى محكم مى كند و روحيه انسان را از قساوت، مى كند و دل انسان را با وعده هايى الهى محكم مى كند و نشانه هاى هوا و هوس را در هم مى شكند ...»[6]

حضرت رسول اكرم(ص) مى فرمايند: مرگ را بسيار ياد كنيد، زيرا مرگ گناهان را پاك مى كند و ميل و رغبت به دنيا را مى كاهد.


 7- ترس از عواقب گناه. یكى از عوامل كنترل كننده گناه خوف از خدا و ترس از عواقب گناه است. امام صادق علیه السلام فرمودند: 
 «كسى كه بداند خدا او را مى‏بیند و گفتار او را مى‏شنود و به كار نیك و بد او آگاه است، همین دانستن او را از كارهاى زشت باز مى‏دارد و چنین فردى كسى است كه از مقام پروردگارش ترسیده و نفس خود را از هوس گناه باز داشته است(كافى، ج‏2 ص‏70. ) رسول اكرم صلى الله علیه وآله مى‏فرماید:
 «مؤمن گناهش را چون سنگ بزرگى مى‏نگرد و ترس آن دارد كه آن سنگ بر سر او فرود آید، ولى كافر گناه خود را چون پشّه‏اى مى‏نگرد كه از كنار بینى‏اش عبور كند(غرر الحكم. میزان الحكمة، ج‏3 ص‏182.8 ( توجه به نقش عبادت ترك معصيت - رسول اكرم صلى الله علیه وآله فرمود:
 «مثل الصّلوة كَمثل النَّهر الجارى كلّما صلّى كَفرت ما بَینهما» 
 «نماز همانند آب جارى است، هر زمان كه انسان نمازى مى‏خواند گناهانى را كه در میان دو نماز انجام شده از میان مى‏برد. امام صادق علیه السلام فرمود:
 «مَن اَحبّ یَعلَم اَقُبِلتْ صلاتُه ام لم تُقبَل فَلینظُر: هل مَنعَت صلاتُه عَن الفَحشاء و المُنكر؟ فَبِقَدر ما مَنعَتْه قُبِلت منه»(388) «كسى كه دوست دارد بداند آیا نمازش مقبول درگاه الهى واقع شده یا نه؟ باید ببیند آیا این نماز او را از زشتى‏ها و منكرات باز داشته یا نه، به همان مقدار كه بازداشته نمازش پذیرفته است  .  در مقامى كه كنى قصد گناه‏
گر كند كودكى از دور نگاه‏
 شرم دارى، زگنه در گذرى 
پرده عصمت خود را ندرى 
 شرم بادت كه خداوند جهان 
كه بود خالق اسرار نهان 
 بر تو باشد نظرش بى‏گه و گاه‏
تو كنى در نظرش قصد گناه 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید با سلام خدمت بازدید کننده های محترم همچنین هم شهری های عزیز.از بازدید کننده های عزیز وبزرگوار که از این وبلاگ بازدید کردند کمال تشکر را دارم. یادتون نره. منتظر نظرات آموزنده شما هستم با تشکر.
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان سیوجان و آدرس payam59.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.








نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 85
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 87
بازدید ماه : 86
بازدید کل : 21763
تعداد مطالب : 43
تعداد نظرات : 29
تعداد آنلاین : 1